Inskickat från sommaren!

 
 

Den första sommarmånaden har varit en av de märkligaste för Street66:s inkorg hittills. Inte bara för att det har svämmat över med inskickade mejl, men också för hur spridda skurarna har varit. Ukrainska PR-byråer som vill samarbeta (hur? varför?), ett par meddelanden som jag inte kan avgöra om det är google translate:ade botmeddelanden eller genuina galningar som har skrivit – och en foliehatt som ville uppmärksamma att ett amerikansk band har snott stil och sound från något ultralokalt, svenskt countryband. Jotack.


Utöver det så har det förstås skickats in massa ny musik. Jag har inte hunnit lyssna/svara på allt, men jag har hunnit samla ihop några favoriter. Så, för att gottgöra den bristfälliga aktiviteten senaste tiden så kommer ett urval av guldkorn från mejlkorgen. Håll till godo!

1. Kabiri – ”Stockholm Freestyle”

Ny dubbelsingel från hårdspottande hiphopsluggern Kabiri. På den avskalade och uppskurna ”Stockholm Freestyle” (producerad av samarbetspartnern 610) får hans bars utrymme att skina. Det är två minuter rena raprim, inga konstigheter. Självklart och självsäkert. Kolla också in den andra singeln, “Temperament”.

2. Now Open Smokes – ”Soft Lie”

På ”Soft Lie” finns de där 80-talsinfluenserna som känns så ingrodda i samtidsmusiken att de knappt känns 80-tal längre. Soundet är tjockt och souligt. Och den nästan nonchalant smäktande sången ger ekon av artister som Morrisey, och (mer samtida) Perfume Genius. Det är en mjuk och smakfull Cocktail-pop.

3. Buteo Band – ”Somedays”

Nybakade bandet Buteo Band har hunnit släppa tre singlar som alla förtjänar uppmärksamhet. Deras musik är vackert finstämd och mjuk – lite Jackson Browne:ig. Till spellistan har jag plockat med deras senaste singel, ”Somedays”, som kryddar det okonstlat nedtonade med mer moderna indievibbar. Akustiskt blandas med elektroniskt och man kan ana ett stråk av Jens Lekmansk indie-melankoli där i mötet någonstans. Ett stilsäkert släpp.

4. Onda Avsikter – ”Stupid Drug”

Låten ”Stupid Drug” är från Onda Avsikters självbetitlade debut-EP. Låten påminner om en av de där postpunkiga, akustiska, lite råa låtarna. 80-taligt på ett sätt som man inte direkt tänker på när man tänker på 80-talsmusik. Enkel, kort och effektiv.

5. Division 7 – ”Bered en plats för…”

”Bered en plats för…” är en rakt igenom högklassig EP. Men när man gör en Spotifylista bör man vara kräsen och jag har valt att plocka med låten ”Majorna”. Det är pop som andas indieandetag från en enklare, rakare tid. Division 7 spelar rått, snabbt och kul. Deras senaste EP hade otvivelaktigen gått het på alla hemmafester (bland stuprörsjeans och kajalpennor) för 10-15 år sedan.